آغاز سناریوی ترکیه در کردستان احسان الشمری، پژوهشگر عراقی در صفحه فیسبوک خود نوشت، رویارویی نیروهای مسلح کرد میان پیشمرگ با واحدهای وابسته به کردستان ترکیه در سنجار به رویای تشکیل کشور بزرگ کردستان پایان می دهد.
تروریسم ابزار استفاده برای اعمال نفوذ است عاشق حسین طوری، مدیر رادیو پشتو: گرچه طبق پیمان امنیتی دولت افغانستان از نیروهای امریکایی برای توقف دخالت پاکستان کمک نخواسته است ولی نرمش امریکا در قبال پاکستان این اجازه را به این کشور داده تا به سیاست های جنگی خود در افغانستان ادامه دهد.
تحریک دولت ترامپ به اقدام علیه اخوان المسلمین جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسایل خاورمیانه و شمال آفریقا: خاندان سعودی نگران است با توجه به فعالیت های گسترده اخوان و طرفدارانش، زمینه های حرکت ضدپادشاهی در عربستان به وجود آید.
ترکیب ناسیونایسم و اسلامگرایی در ترکیه اردوغان لایحۀ جنجالبرانگیز اصلاحات قانون اساسی ترکیه که اختیارات رئیسجمهور این کشور را افزایش میدهد، در مجلس ترکیه با اکثریت سهپنجم آرا به تصویب رسید و درنتیجه راه را برای برگزاری همهپرسی هموار کرد.
گروه تروریستی داعش بعد از آنکه شهر الباب و سایر مناطق را در شرق حلب از دست داد، قصد دارد عناصر خود را برای دفاع از مراکز مهم خود در سوریه و عراق حفظ کرده و از مناطق غیر مهم عقب نشینی کند.
استفاده داعش از سلاحهای شیمیایی در عملیات موصل یکی از مهمترین سناریوهایی بود که قبل از آغاز نبرد درباره آن هشدارهای جدی داده شده بود؛ سناریویی که نتیجه مستقیم مماشات آمریکا و غرب با داعش است.
رویکرد دو گانه اردوغان سبب شده تا بسیاری او را متقلبی بدانند که به واسطه این دوگانگی اعتماد همتای روسیاش، ولادیمیر پوتین را از دست بدهد بدون این که اعتماد رئیس جمهوری امریکا را هم کسب کرده باشد.
اهمیت استراتژیک، اقتصادی و جغرافیایی تنگه بابالمندب و جزایر آن چشم طمع بسیاری را به دنبال خود داشته است؛ تا جایی که برخی کارشناسان این احتمال را می دهند که این تنگه به دروازه جنگ بین کشورها تبدیل شود.
نیروهای مختلف کُرد در شمال عراق گویی مسیر طولانی تا حل و فصل اختلافات و حرکت در مسیر همگرایی دارند. مخصوصا در این شرایط که داعش در ماههای پایانی عمر خود است و رقابتها برای نفوذ بیشتر در منطقه افزایش یافته است.
باید بفهمیم چرا در این مرحله این همه تنش با ایران افزایش یافته و میخواهند جا بزنند که ایران دشمن همه است. چرا اسرائیل در جامعه جهانی این قدر فعال شده و میخواهد همه را علیه حزب الله بسیج کند؟
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسایل خاورمیانه و شمال آفریقا: خاندان سعودی نگران است با توجه به فعالیت های گسترده اخوان و طرفدارانش، زمینه های حرکت ضدپادشاهی در عربستان به وجود آید.
سخنان و موضع گیری هایی که از سوی عربستان و به خصوص عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان و از سوی اسرائیل و ترکیه صورت گرفت، عملا به سود محور مقاومت است. به این دلیل که ملت های مسلمان متوجه خواهند شد که چه توطئه هایی در منطقه صورت می گیرد.
دیده بان حقوق بشر از آمریکا خواسته است تا درباره کشته شدن غیرنظامیان ازجمله کودکان در یمن تحقیقات کاملی انجام بدهد. این افراد در حمله نظامی آمریکا در یمن کشته شدن
بسیاری از تحلیلگران برگزاری نشست آستانه را نشانهای از دور شدن آمریکا از معادلات منطقه دانسته اما شرایط کنونی به گونهای رقم خورده که نمیتوان تصور کرد آستانه آخرین ایستگاه بحران سوریه باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان در مقاله ای با عنوان "چگونه با زمینه های گسترش افراط گری و تروریسم مقابله کنیم؟" به بررسی زمینه ها و ریشه های پیدایش و گسترش جریان های افراطی و تروریستی و راهکارهای مقابله با آن با هدف ریشه کنی جامع این پدیده شوم پرداخته است.
تاریخ شیعیان ترکیه با مهاجرت ترکان از آسیای مرکزی و فلات ایران به آناتولی و گرویدن بخش مهمی از ترکان به تشیع آغاز میشود. بخش اعظم گروههای قومی شیعیان ترکیه را آذربایجانیها تشکیل میدهند که از تبار ترکهای فلات ایران هستند که بهسوی آناتولی در دورههای مختلف مهاجرت کردهاند.
عوامل داخلی و خارجی در شکلگیری قیام الحوثیها(انصارالله) بسیار مؤثر بوده؛ همین امر ما را بر آن داشت چیستی و تاریخ شکلگیری عقاید و افکار زیدیان یمن و جنبش انصارالله و دیگر عوامل آن را بررسی کنیم
حقوق بشر، دموکراسی طلبی و مبارزه با تروریسم که در گفتمان غربی مطرح می شود، از نظر گفتمان انقلاب اسلامی قابل قبول نیست چون به شدت دچار فریب، سردرگمی و دروغ و پارادوکس است که برای اثبات همه آنها مستندات روشنی در سیاست بین الملل امروز وجود دارد.
با توجه به توصیه و تأکید مستمر رهبر معظم انقلاب مبنی بر تشکیل امت اسلامی واحد و حفظ تمدن غنی دینی و بسط تفکر ناب محمدی و بهخصوص حفظ بصیرت و هوشیاری همهی آحاد و جوامع مسلمان در شرایط کنونی دنیای اسلام، در اندیشنامه حاضر به تبیین امت واحدهی اسلامی برمبنای آموزههای وحیانی و آیات و روایات مرتبط با آن پرداخته شده است.
علمای شیعه شخصیت زید را ستوده و او را به علم و دانش، شجاعت و ظلمستیزى وصف کردهاند. ایشان بیش از آن که امام در عقاید و احکام باشد، امام در جهاد و مبارزه مسلحانه بوده و بر همین اساس آثار منسوب به او به تفسیر و حدیث مربوط است تا به عقاید و احکام.
آرای سید قطب، رشیدرضا و جماعت اخوانالمسلمین، ضمن اینکه حتماً ذیل تفکر سلفیگری قرار میگیرند، اما لزوماً به این معنا نیست که به خشونت و افراطگرایی و تکفیریگری منتهی شدهاند. اما همچنان باید مورد دقت قرار گیرد که بخش مهمی از جریان سلفیگری توسط این اندیشمندان نظریهپردازی شده است.
بیداری اسلامی و پاناسلامیسم ثمرهی ناکامی کاربست ایدئولوژیها و الگوهای غربی مانند مدرنیزاسیون، وسترنیزاسیون، ناسیونالیسم، مارکسیسم، پانعربسیم، پانترکیسم، بعثیسم و همچنین بیاعتبار شدن روایتهای رادیکال و بنیادگرایانه از اسلام، مانند فاندامنتالیسم طالبان و سلفیگری مورد حمایت رژیم سعودی بوده است.
در این مقاله تلاش میگردد تا به برخی از رویکردهای فکری دارای پیشینهی طولانی در تاریخ کشورهای اسلامی، که به بازتولید پدیدهی افراطگرایی میپردازند، اشاره کنیم. لذا ضمن مطالعهی ریشههای تاریخی اسلامی، به سه رویکرد «سنت وهابیت عربستان»، «سنت دیوبندی شبهقاره» و نهایتاً «بنیادگرایی مدرن در مصر» پرداخته میشود.
جنبشهای منطقهی غرب آسیا و شمال آفریقا (مشهور به خاورمیانه) اسلامی بود؛ چراکه بر مدار ویژگیهای همان گفتمانی بود که درصدد اسلامیزه کردن یک تمدن بود. با این حال، رستاخیز مردمی منطقه، در صورت حفظ و پاسداشت هویت اسلامی است که میتواند آرمانها و اهداف اصیل حرکتهای اعتراضی خود را محقق سازد.
«اختلاف» همواره یکی از سیاستهای ثابت دشمنان جهان اسلام برای تضعیف قدرت کشورهای اسلامی بوده است. حجتالاسلام والمسلمین دکتر احمد مبلغی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در گفتاری به تبیین خطرات تکفیر برای جهان اسلام و معرفی ابزارهای لازم برای مبارزه با آن پرداخته است.
امام خمینی رحمهالله: كشورهاى اسلامى و مستضعفان جهان، قدرت اسلامى خود را بیابند و از عربدههاى شرق و غرب و وابستگان و تفالههاى آنان نهراسند و با اعتماد به خداوند تعالى و اتكال به قدرت اسلام و ایمان بپاخیزند و دست جنایتكاران را از كشورهاى خود كوتاه نمایند.
بیداری اسلامی جنبشی است معطوف به جهت گیری های اجتماعی مردم، لذا بررسی حرکتهای اجتماعی و راهپیمایی ها بررسی مستقلی می طلبد. مسئله تحقیق این است که مردم کشورهای مسلمان و فراتر از آن کشورهای غیرمسلمان و خصوصاً جنبش ضدسرمایه داری، در قالب چه فرایندی خواسته هایشان عوض شده است.
در این تحقیق نقش مردم و نخبگان كشورهای اسلامی در بیداری اسلامی به شكل یك نظریه منسجم و علمی در اندیشه سیاسی آیتالله خامنهای مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است.از نظر ایشان در بیداری اسلامی ...
نفوذ سلفیهای تندرو به سوریه از کشورهای مختلف دنیا چه آسیایی و آفریقایی و چه اروپایی با حمایت سازمانهای اطلاعاتی محور عربی - غربی با شعار انحرافی و مضحک «جهاد علیه حکومت بشار برای رضایت خدا»، موجب برهم خوردن جو درونی کشورهای همسایه سوریه و ترس حاکمان و مردمان آنان نیز شد.
اخوانالمسلمین به مثابهی جریانی فرامرزی و منطقهای در سالهای تحولات مردمیِ فراگیر در کشورهای عربی، توانست در بیش از یک کشور عربی قدرت بگیرد و تقلای خود برای قدرتگیری در سایر کشورها را تشدید کند.
نزدیکی دو قدرت منطقهای ایران و مصر منجر به چالشهای اقتصادی، فرهنگی و امنیتی سیاسی (مسئلهی اسرائیل) برای نظام بینالملل خواهد شد. با توجه به حساسیت و پیامدهای این اتحاد، نظام بینالملل سعی خواهد کرد برقراری این ارتباط را هزینهآور کند و تا کنون نیز در دستیابی به این هدف خود موفق بوده است.
جنبش های اسلامی معاصر، گونه ای از جنبش های اجتماعی هستند که در واکنش به یک یا چند عامل از میان عوامل متعددی مانند استعمار غرب، انحطاط فکری و استبداد داخلی، الغای خلافت عثمانی، سکولارسازی شتابزده جوامع اسلامی، شکست های نظامی مسلمانان از بیگانگان، شکست الگوهای رقیب مانند ناسیونالیسم و سوسیالیسم عربی، بنیادگرایی یهودی، و انحطاط درونی (بحران مشروعیت، بحران هویت، توزیع ناعادلانه ثروت، فساد و سرکوب) و نیز با تکیه بر اسلام به عنوان خاستگاه فکری و الگوی نجات بخش پدید آمده اند (1).
وقوع تحولات غافلگیرانه موسوم به بهار عربی یا بیداری اسلامی در همجواری و همسایگی اتحادیه اروپا در حوزه مدیترانه (همسایگی جنوبی) کشورهای اروپایی را بیش ار بقیه تحت تاثیر قرار داده است.این مقاله به قلم آقای حسن عسگری به این موضوع پرداخته است.
بحرین قبل از بیثباتی سیاسی، اصلاحات اقتصادی را با حمایت کشورهای غربی و سازمانهای اقتصادی بینالمللی آغاز کرده بود. حمایت سازمانهای اقتصادی بینالمللی و گزارشات آنها حکایت از موفقیت این برنامهها داشت ولی ناآرامیهای سیاسی و گزارشات جدید، این فرایند را زیر سوال برد و تناقضات اقتصاد سیاسی این کشور را آشکار کرد.
بستر مشترک اجتماعی، قویترین نقطه اتصال جنبشهای بیداری اسلامی به انقلاب دینی ایران است. ایام خیزش جوانان مسلمان خاورمیانه، بسیاری از مشخصههای «عصر ایران دوره ستمشاهی» را بازگو میکند.
مقالهای با عنوان «لبنان و سرزیر شدن بحران سوریه» که به قلم «دیوید شنکر» مدیر برنامه سیاست عربی اندیشکده «سیاست خاور نزدیک» واشنگتن، در پایگاه اینترنتی این اندیشکده منتشر شد، آمده است: هم اکنون مسایل داخلی بر سیاست لبنان احاطه دارد، نه جنگی که در همسایگی دیوار به دیوار این کشور در جریان است.
یمن اهمیت راهبردی ویژهای برای طرحهای آمریکا داشته که نتیجه دو دلیل است. دلیل اول، انتقال تمرکز راهبردی آمریکا از خاورمیانه به آسیا است و دلیل دوم، افزایش توانمندی دفاعی ایران است.
آمریکا در مسئلهی سوریه بر آن است تا با استفاده از قدرت رسانهای خود و متحدانش، یک دستور کار بینالمللی را جاری و ساری سازد. تعیین دستور کار بینالمللی به معنای این است که دیگران همان طور فکر و رفتار کنند که مخالفان سوریه به دنبال آن هستند.
بعد از تحولات ناشی از بیداری اسلامی کاهش رشد اقتصادی در مصر به کمتر از 2 درصد با 20 میلیون نفر جمعیت جوان بین 18 تا 29 سال مشکلات زیادی ایجاد کرده است. 51 درصد جوانان فقرزده هستند و 24.9 درصد آنها بیکارند.
فقرا در لیبی حقوق ماهیانه دریافت میکردند، آموزش و درمان کاملا مجانی بود، لیبی هیچ بدهی خارجی نداشت و... شاید اگر دیگر بار زمان به عقب بازمیگشت، مردم لیبی ترجیح میدادند دیکتاتوری چون قذافی را با تمام ظلمها و خیانتهایش در مسند قدرت نگه دارند تا اینکه شرایط را برای دخالت نیروهای نظامی خارجی و تبعات آن فراهم کنند.
بيداري اسلامي بعنوان يک پديده متاثر از نهضت فکري جمهوري اسلامي در عصر امروز در قالب يک جنبش اجتماعي و سازماني رخ نموده است. اين جريان در عرصه منازعات سياسي و امنيتي علاوه بر اينکه موجوديت و نفوذ خود را به اثبات رسانيده است مي رود تا به قدرت بلامنازع نقش آفرين در سطح جهاني تبديل شود.
در یک سوی طیف، سلفیان وهابی تکفیری قرار دارند که بیشترین نقش را در ایجاد تفرقه دارند و در سوی دیگر طیف گروهی از اخوان المسلمین مصر قرار گرفته اند که تقریب مذاهب در دستور کار خویش قرار داده اند.
اتحادیه بین المللی امت واحده اقدام به انتشار جزوه «جریانهای نوسلفیها در دوران معاصر» کرده است.در این جزوه میخوانیم: «جریان نوسلفی، نهضت دینی- سیاسی است که در دو سه دهه اخیر تکوین یافته است...
دکتر قدیر نصری، دانشیار اندیشه سیاسی در دانشگاه خوارزمی: عبدالسلام فرج به صورتی عریان و بدون مقدمه چینی فقهی و استدلال های مبتنی بر تجارب سیاسی، تصریح می کند که «بر مسلمانان فرض است که دولت اسلامی را برپای دارند و گرنه به جاهلیت می میرند و البته هرکس از این حکم خداوندی عدول کند از کافران است.
کتاب پیش رو مجموعهای است متشکل از مسائل گفتمانی، حقوقی و سیاسی پیرامون تجاورز رژیم صهیونیستی به باریکه غزه. در این اثر به مسئله گفتمان مقاومت به عنوان شاخص اصلی پیروزی بخش در غزه نگریسته شده است. این اثر از برهان قابل دریافت میباشد.
اندیشکده راهبردی تبیین، پس از بررسی مجموعهای از مطالعات پیرامون روند نزاع بین ایران و عربستان- از بعد از انقلاب اسلامی تا کنون- و نیز تبیین وضعیت فعلی این رابطهی ریشهدار، این بار در قالب کتابی با عنوان «منازعهی ایران و عربستان»، اقدام به ارائهی راهکارهایی فعالانه جهت مقابلهی بهینه با این بازیگر شرور منطقهای نموده است.
یکی از افسران عملیاتی سابق دستگاه جاسوسی آمریکا، در کتاب جنجالی خود به نحوه پیدایش تروریسم تکفیری در منطقه خاورمیانه و نقش مستقیم عربستان و آمریکا در این زمینه پرداخته است.
يك روزنامه نگار هندي با تاليف كتابي در زمينه سوء استفاده و بهره کشی از كارگران خارجی در عربستان، سعودي ها را ملتي "برده دار" توصيف كرد كه "فقط به پول مي انديشند".
این کتاب زاده آرزوی شکل دادن به یک ضداستدلال در برابر «جداانگاری اعراب» یا این تصور است که بقیة دنیا تغییر میکند، اما جهان عرب نه. در یک سال پس از انتشار نسخه گالینگور این کتاب، بخش بزرگِ خاورمیانه عربی به جوش آمده است. اینبار، انفجار نه در قالب یک جنگ کلاسیک عربی ـ اسرائیلی یا دور دیگری از کشمکشهای بین عربی، که به شکل اعتراضهای خیابانی انبوهی از راه رسید که رژیمهای دیرپای تونس و مصر را سرنگون کرد.
مؤسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران با کمک محققین و کارشناسان مختلف سعی نموده است از طریق ارائه این مجموعه مقالات، ضمن رعایت اصول علمی پژوهش، با مرور آخرین اخبار و اطلاعات، زوایای پنهان سیاست و حکومت همچنین جامعه و اقتصاد در عربستان را مورد تحلیل و بازبینی قرار دهد و تصویر روشنتری از فضای داخلی این کشور ارائه کند.
دو نویسنده و روزنامه نگار فرانسوی در کتاب جدید خود با عنوان "قطر، شیطان کوچک" به زوایای پنهان نقش آفرینی قطر در عرصه بین الملل و پشت پرده سیاست های خاندان آل ثانی پرداخته اند.
کتاب « خاورمیانه نو (نظریه و عمل) » نوشته جمعی از نویسندگان و ترجمه عسگر قهرمانپور است که از سوی انتشارات امیر کبیر در اختیار علاقه مندان به موضوعات منطقه خاورمیانه قرار گرفته است.
کتاب «کالبدشکافی انقلابهای معاصر در جهان عرب» نوشته سید امیر نیاکوئی به ماهیت و مدل تحولات اخیردر جهان عرب می پردازد و ریشهها و بسترهای شکل گیری اعتراضات در کشورهای مختلف تونس، مصر، بحرین، لیبی، سوریه و یمن را مورد بررسی قرار می دهد.
After The Sheikhs کتابی است که به قلم کریستوفر دیویدسون پژوهشگر مسائل خلیج فارس و استادیار دانشگاه "شیخ زاید" امارات به رشته تحریر درآمده است که در آن پیش بینی کرده است که حکام کشورهای حاشیه خلیج فارس بین 2 تا 5 سال آینده سقوط خواهند کرد.
جمعی از متفکران و روشنفکران قطری به تازگی کتابی را منتشر کرده اند که جنجال گسترده ای به پا کرده و باعث شده است تا شائبه وزیدن بیداری اسلامی و بهار عربی در کشور کوچکی که خود را طلیعه دار این مهم می داند، قوت بگیرد.
کتاب «المراة و استعداد هویتها الحقیقیة» در چهار فصل و ۱۶ باب تدوین شده است و از سوی انتشارات انقلاب اسلامی با شمارگان ۳۰۰۰ نسخه در ۳۲۰ صفحه روانه كتابفروشیها شده است.
این كتاب كه در واقع مقاله مبسوط دكتر موسی نجفی در خصوص بیداری اسلامی است، یكی از تازهترین محصولات موسسه انقلاب اسلامی محسوب میشود كه توسط انتشارات «نهضت نرمافزاری» روانه بازار شده است. نویسنده كتاب در مقدمه كتاب نوشته است: بیداری اسلامی به شكل یك نظریه منسجم و علمی در اندیشهی سیاسی آیت الله خامنهای موضوع این تحقیق است.
مطالعه این بیانات كه تنها بخش كوچكی از تحلیلها و نظرات معظم له در سالهای مختلف است به خوبی نشاندهندهی اصالت بیداری اسلامی، نقش انقلاب اسلامی در آن و تحقق وعدههای تخلفناپذیر الهی است
این كتاب به همت موسسه انقلاب اسلامی در 3 بخش اصلی و 19 فصل به بررسی مسائل مختلف حوزه بیداری اسلامی از بیانات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) پرداخته است. از موضوعات این كتاب میتوان به درآمدی بر بیداری اسلامی در كشورهای عربی، تاثیر انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی، آسیبشناسی پیش روی بیداری اسلامی اشاره كرد.
مرکز بین المللی مطالعات صلح لندن ،کتاب" دیپلماسی یک بستر و چند رویا، خاورمیانه 1389" اثر دکتر سید سلمان صفوی و همکاران را در 741صفحه منتشر کرد.
خاورمیانه 1389 باروش نرم مشتمل بر بیداری اسلامی، تظاهرات آرام، بکارگیری رسانه های دیجیتالی غیردولتی و ایستادگی به مقابله با قدرتهای تا دندان مسلح و پلیسی قیام کرد و موفق به ...
کتاب فرهنگ رجال معصر بحرین، دومین کتاب از مجموعه آثاری است که جمعی از پژوهشگران و محققان ایرانی پدید آورده اند و کوشیده اند با معرفی شخصیت های تاثیرگذار محیط پیرامونی ایران، به روند ارتباط و تعامل افزون تر میان ایران و همسایگان آن، در لایه های گوناگون و سطوح اجتماعی متفاوت یاری رساند...